Skip to main content
09.05.2022
Kategorija 1

Kaj omogočajo jermenski vrtalni stroji?

Jermenski vrtalni stroji so zmogljivo orodje, ki se uporabljajo za vrtanje lukenj različnih dimenzij v ali skozi kovino, plastiko, les ali druge trdne materiale z obračanjem vrtljivih svedrov v obdelovanec. Ti stroji delujejo z jermeni. Motor poganja jermen za vrtenje svedra in vpenjalne glave.

Vrtalni stroji ali vrtalni stroji so eni najpogostejših strojev, ki jih najdemo v strojni delavnici. To orodje za vrtanje drži v vrtalni stroj z vpenjalno glavo in omogoča delo pri različnih hitrostih. Hitrost in pomik morata biti pravilno nastavljena, vrtalnemu delu pa je treba zagotoviti hladilno tekočino. Jermenski vrtalni stroj se ne uporablja samo v procesu vrtanja, ampak je uporaben tudi za številne druge obdelovalne operacije. Na vrtalnem stroju se lahko izvajajo različne operacije, kot so plosko vrtanje, postopno vrtanje, jedrno vrtanje ipd.

 

Glavne komponente jermenskega vrtalnega stroja

 

Jermenski vrtalni stroj je običajno sestavljen iz naslednjih delov:

  • Podstavek: običajno privit k tlom, da prenese težo vrtalnega stroja.
  • Steber: nameščen na eni strani podnožja, lahko nosi obremenitev roke in vrtalne glave; na njem je nameščena drsna miza.
  • Roka: na vrhu stebra, nosi vrtalno glavo in ohišje pogonskega mehanizma.
  • Vrtalna glava: nameščena na eni strani roke, sestavljena je iz podajalnega in pogonskega mehanizma. Lahko drsi gor in dol.
  • Delovna miza: nameščena na stebru, se lahko premika navpično in vodoravno.
  • Mehanizem podajanja: ročno in avtomatsko podajanje z elektromotorjem.
  • Vreteno: drži sveder ali rezalno orodje in se vrti v fiksnem položaju v tulcu.
  • Vpenjalna glava: nameščena na vretenu, drži vrtalni vložek.

Vrtanje je ena najučinkovitejših in pogostih dejavnosti, ki jih pogosto opazimo v kovinskopredelovalni industriji. Ta orodja se uporabljajo za pripravo lukenj predpisanega premera in površinske obdelave. Sveder in moč vrtanja se spreminjata glede na naravo operacij in površino, na kateri je treba izvrtati luknjo.

Tukaj navajamo nekaj usmeritev, ki vam bodo pomagale izbrati najboljši vrtalni stroje z jermenskim pogonom za vašo delavnico:

1) Največji in najmanjši premer lukenj: Upoštevajte najmanjšo in največjo velikost lukenj, ki jih je treba izvrtati. To bo določilo potrebno velikost stroja.

2) Največja in najmanjša hitrost vrtanja: Upoštevajte material, ki ga želite vrtati, in velikost lukenj, ki jih želite izvrtati. Preverite razpoložljivo zahtevano hitrost.

3) Velikost sestavnega dela: Preverite vreteno, da se prepričate, da so posamezni deli jermenskega vrtalnega stroja pravih dimenzij za vaše potrebe.

4) Teža komponente: Prepričajte se, da se lahko teža komponente zlahka prenaša na mizo stroja. Če uporabljate zelo težko komponento, razmislite o uporabi osnove stroja.

5) Natančnost: Za kakovosten vrtalnik vedno izberite kakovosten vrtalni stroj priznanih blagovnih znamk.

6) Občasna ali proizvodna uporaba: Za priložnostne zahteve za vrtanje bi zadostoval stroj z nižjo ceno. Po drugi strani pa, če potrebujete vrtalni stroj za proizvodnjo velikih količin, morate kupiti model z visoko močjo.

7) Vmesna velikost mize: če se delovna velikost močno razlikuje, je prednost nastavitev višine z zobnikom; pri večjih strojih je zaradi teže mize to nujno.

8) Vrtenje vretena: Običajno so vrtalni stroji nastavljeni tako, da se vrtijo za desno vrtanje, če je iz kakršnega koli razloga potrebno vrtenje v levo, preverite stikalo za vzvratno vrtanje.

9) Eno- ali trifazni motor: Vedno izberite trifazni model, če je na voljo ustrezen napajalnik. Enofazni motor lahko povzroči več vibracij in hrupa, medtem ko je trifazni motorni vrtalni stroj bolj zanesljiv za delovanje.

10) Količina variacije hitrosti: Če se velikost in hitrost vrtine razlikujeta, je dobro imeti vrtalni stroj z zobniško glavo ali vrtalnim strojem s spremenljivim jermenskim pogonom pri večjih velikostih lukenj.

V kolikor imate še kakšno vprašanje glede jermenskih vrtalnih strojev ali se ne morete odločiti za nakup, nas lahko kontaktirate na +386 (0)2 62 11 666 ali nam pišete na info@storma.si.