Skip to main content
08.04.2022
Kategorija 1

Osnove žaganja kovin

Tračne žage za različne oblike

 

Tračna žaga je dolgo, tanko rezilo, vpeto med dve kolesi, in ponuja odličen nadzor med postopkom rezanja. Iz tega razloga jo lahko uporabite za veliko bolj občutljivo delo, kot bi bilo mogoče z večino drugih vrst električnih žag. Tračne žage so zelo vsestransko orodje, saj lahko režejo kovino v ravni liniji, v krivulji ali v bolj nepravilni obliki.

Pomembna je tudi moč žage: največja talna orodja imajo lahko motorje do 2 konjskih moči, pogosteje pa boste ugotovili, da je tračna žaga z motorjem od 1 do 1,5 konjske moči več kot zadostna. Nekatera lahka namizna orodja imajo manj kot to. Ekonomska učinkovitost žage je v veliki meri odvisna od uporabe dobrih žaginih listov.

Tračne žage za rezanje kovin so običajno opremljene s ščetkami ali krtačnimi kolesci, ki preprečujejo, da bi se odrezki zataknili med zobmi rezila. Sistemi, ki hladijo rezilo z rezalno tekočino, so tudi običajna oprema na tračnih žagah za rezanje kovin. Hladilna tekočina spere ostanke in ohranja rezilo hladno in podmazano.

  • Horizontalne tračne žage držijo obdelovanec v mirujočem položaju, medtem ko se rezilo vrti navzdol skozi rez. Ta konfiguracija se uporablja za rezanje dolgih materialov, kot so cevi ali palice na dolžino.
  • Vertikalne tračne žage ohranjajo pot rezila nepremično, medtem ko se obdelovanec premika po njem. To vrsto žage lahko uporabite za izrezovanje kompleksnih oblik in kotov.

 

Krožna žaga za natančne reze

 

Kovinska krožna žaga je žaga, ki je zasnovana za natančno rezanje kovine v ravnih linijah. Na voljo so ročne, manualne, avtomatske in highspeed krožne žage. Krožne žage lahko uporabljamo za profesionalno ali domačo uporabo. Slednje so primerne za osnovno dejavnost žaganja, poleg tega pa v primerjavi s profesionalnimi krožnimi žagami uporabniku nudijo manj dodatnih funkcij.

 

Tračna ali krožna žaga?

 

Krožne žage uporabljajo rezalne liste, ki so debelejši in bolj togi v primerjavi z listi tračne žage, z namenom da zmanjšajo tresljaje in zagotovijo boljšo končno obdelavo. Zato pa zahtevajo večjo porabo energije in togo strukturo stroja, ker režejo širše reže. Rezanje širših rež vodi do izgube več materiala. Tračne žage imajo tako v primerjavi s krožnimi večji izkoristek materiala.

Če ni potrebe po večjem izkoristku, je boljša možnost tračna žaga. Stroji za tračne žage uporabljajo tanjša rezila in režejo manj odrezkov. Tudi poraba energije tračnih žag je bistveno manjša kot pri krožni žagi.

 

Kaj upoštevati pri izbiri sistema za žaganje kovine?

 

Ko se poskušate odločiti, kateri sistem žaganja je najboljši za vaš namen, upoštevajte naslednje:

  • hitrost rezanja,
  • stroški investicije in operativni stroški,
  • zahtevana talna razdalja,
  • rezanje s hladilno tekočino ali suho rezanje,
  • natančnost reza,
  • površinska obdelava,
  • načrtovanje prihodnja proizvodnje.

Vprašajte se, kakšne so vaše potrebe in cilji? Za pomoč se posvetujte z enim od naših strokovnjakov, ki vam bo pomagal pri pravilni izbiri stroja za rezanje kovin.