Skip to main content
09.05.2022
Kategorija 1

Prednosti dvokolutnih brusilnikov in njihova uporaba

Brušenje z dvokolutnim brusilnikom je izjemno učinkovit postopek brušenja, pri katerem se uporabljajo abrazivna kolesa, ki si delujejo v nasprotnih smereh, pri čemer brusite in odstranjujete enake količine materiala z obeh strani obdelovanca. Rezultat je ravna in gladka surovina iz aluminija ali nerjavečega jekla, tako da storitve brušenja z dvokolutnim diskom znatno zmanjšajo vaše stroške predstrojne obdelave.

 

Zakaj brusiti z dvema kolesoma naenkrat?

 

Glavna prednost brušenja z dvokolutnim diskom je, da je kovinske obdelovance mogoče obdelati dvakrat hitreje kot z običajnimi metodami. Poleg tega je mogoče zagotoviti natančnejše tolerance, ki jih je mogoče doseči z navpičnim ali horizontalnim rezkanjem. Tanjši in večji kovinski obdelovanci se pri brušenju z enokolutnim brusilnikom velikokrat upognejo, zato je z vidika učinkovitosti in prihranka materiala večja potreba po brušenju z dvokolutnim brusilnikom.

Obstajajo tudi druge prednosti, ki jih zagotavljajo storitve brušenja z dvokolutnim brusilnikom, vključno z zmanjšanjem notranje napetosti v številnih kovinah. Z zmanjšano napetostjo se izboljša stabilnost strojno pripravljenega obdelovnaca ​​za dodatne faze obdelave. Poleg ega pa omogoča prihranek pri delu (nastaja manj odvečnih ostružkov), zato je stroškovno zelo učinkovito za proizvodnjo večjih količin polproduktov.

 

Kako poteka postopek dvojnega brušenja?

 

Ker brušenje obdelovanca poteka z dveh strani hkrati, lahko brušenje z dvojnim diskom odstrani veliko več materiala in dejansko prepolovi čas brušenja. Poleg tega je postopek zelo primeren za široko paleto materialov – od nerjavečega jekla, zlitin visoke trdnosti, do železnih ali neželeznih kovin, brona, bakra, aluminija in še več.

V stroju z dvokolutnim brusilnikom so diski nameščeni drug nasproti drugemu na par vreten. Stroji so na voljo v navpični in vodoravni konfiguraciji, ki se nanašajo na položaj vreten in ne na smer brušenja obdelovancev.

Kontrole brusilnega stroja prav tako omogočajo izkušenemu strojniku programiranje vrtljajev kolesa, podajanja, hitrosti vrtanja in količine materiala, ki ga je treba odstraniti. Poleg tega ima dobro zasnovan brusilni stroj z dvojnim diskom možnost odčitavanja in merjenja debeline vsakega dela med samim brušenjem, kar zagotavlja stroju takojšnjo povratno informacijo. To omogoča stroju stalno prilagajanje velikosti brušenja ne glede na obrabo brusnih koles.

 

Boljša kvaliteta končnega produkta

 

Postopek brušenja z dvokolunim brusilnikom zagotavlja tudi boljšo končno obdelavo površine kot mnoge druge tehnike brušenja z zmanjšanjem ali odpravo vzorcev brušenja, ko brusilnik zapusti proces obdelave.

Strojno se lahko na tak način z dvokolutnimi brusilniki obdela Impresiven nabor kovinskih delov za različne industrijske panoge. Za avtomobilske komponente se ta postopek pogosto uporablja pri izdelavi zavornih ploščic, ležajev in delov motorja, saj brušenje z dvojnim diskom zagotavlja dosledno vzporednost med obema stranema obdelovanca.

Končno odločitev, ali je brušenje z dvojnim diskom optimalen postopek za vašo aplikacijo, zahteva poglobljeno razumevanje vaših specifičnih delovnih parametrov, pa tudi razumevanje različnih možnosti za natančno brušenje kovin. Zato, v kolikor imate vprašanja glede dvokolutnih brusilnikov in primernosti orodja za vaše potrebe, nas pokličite in svetovali vam bomo po naših najboljših močeh.