Skip to main content
14.04.2022
Kategorija 1

Vodnik za rezanje aluminija s krožno žago

Večina vrst aluminija nudi odlično delovno prožnost in varljivost, zaradi česar je kovina primerna za širok spekter uporabe. Najprimernejši način za rezanje tega materiala je še vedno s tračno žago, vendar lahko aluminij režete tudi s krožno žaga, le izbrati morate pravo. Ko pa je krožna žaga vaša edina možnost za rezanje aluminija, sledite tem korakom za varno rezanje.

 

Izbira pravega rezila za rezanje aluminija

 

Standardna rezila za obdelavo lesa s karbidnimi konicami še vedno delujejo tudi za aluminij, vendar zahtevajo dodatne previdnostne ukrepe. Večja je verjetnost, da konice zgrabijo aluminij ali se zlomijo. Skoraj vsi večji proizvajalci krožnih žag za kovino izdelujejo rezila, posebej zasnovana za rezanje neželeznih materialov, zato le izberite pravo rezilo za njegov namen.

Ko primerjate možnosti, si oglejte število zob rezil. Debelejši material zahteva manj zob, medtem ko več zob omogoča gladke reze na tanjšem aluminiju. Za rezanje tanjše plasti aluminija torej uporabite krožno žago z več zobmi, za rezanje debelejše plasti pa žago z manj zobmi.

 

Podmažite rezilo za dodatno zaščito

 

Največje tveganje pri rezanju aluminija s krožno žago je, da list zgrabi material. Če se rezilo zatakne za material, tvegate poškodbe. Ne glede na vrsto rezila namažite rezilo, da se le-to ne bo zlepilo z ostanki ali se zajelo z materialom. Mazanje prav tako ščiti rezilo in preprečuje pregrevanje, kar zmanjšuje tveganje za odlomljene konice.

Najlažji način za mazanje rezila krožne žage je z voskom za žagin list. Vosek vsebuje posebej oblikovane sestavine za bolj gladke in hitre reze. Z njim preprosto podrgnete po zobeh rezila. Uporabite lahko tudi WD-40, vendar pa ga boste morda morali nanesti večkrat. V primerjavi z voskom WD-40 ne ohranja rezila namazanega tako dolgo.

 

Vedno pritrdite material in zaščito pred obrabo

 

Po izbiri pravega rezila in mazanja morate zavarovati še aluminij. Ko režete, prečna žaga material stisne, medtem ko ga lahko krožna žaga potegne. Za zaščito materiala uporabite več sponk.

Zadostujeta vsaj dve industrijski C-objemki. Poiščite močne sponke iz litega železa za trdno držanje aluminijastih listov ali plošč. Pri delu s krožno žago ne nosite rokavic. Rezilo vodilne tirnice se lahko zatakne za rokavico.

Poleg rokavic se izogibajte ohlapnim oblačilom in slecite nakit in prstane. Ne želite, da bi se kaj ujelo na rezilo. Vendar pa morate nositi zaščito za oči.

Pri rezanju kovine, vključno z zelo tankim aluminijem, vedno nosite zaščitna očala ali zaščito za obraz ali masko. Maske in ščiti vam preprečujejo vdihavanje odpadkov med rezanjem. Čeprav mazanje pomaga zaščititi rezila pred pregrevanjem in lomljenjem, se lahko zgodijo nesreče.

 

Povzetek

 

Rezanje aluminija s krožno žago zahteva nekaj posebnih korakov. Prepričajte se, da imate pravo rezilo. Rezilo iz karbida deluje, vendar je bolj verjetno, da bo zgrabil material. Če je mogoče, kupite rezil, posebej zasnovano za rezanje aluminija in drugih neželeznih materialov.

Vedno namažite rezilo, tudi če je rezilo zasnovano posebej za rezanje aluminija. Pred rezanjem pritrdite material na delovno mizo. Nosite tudi obrazni ščit. S temi previdnostnimi ukrepi ne bi smeli imeti težav pri rezanju aluminija s krožno žago.