Skip to main content
14.04.2022
Kategorija 1

Kombinirano žaganje in vrtanje: kakšne so prednosti?

Izvrtajte luknje in žagajte profile v isti proizvodni liniji

 

Najbolj očitna prednost vzporedne (ali tesno povezane) linije vrtalnika in žage je povečana učinkovitost in produktivnost. Celoten neobdelani profil obdelovanca je treba izmeriti samo enkrat, ga obdelati v eni operaciji in povečati pretočnost CNC stroja. Natančne specifikacije obeh strojev so znane in sporočene s krmilno programsko opremo, ki lahko za popolno natančnost upošteva tudi debelino žaginega lista in razdaljo med žaginim listom in svedrom. Operacije so zapovedane tako, da med obdelavo ustvarijo najvišjo produktivnost in najkrajše poti gibanja. Končne izdelke je mogoče razvrstiti glede na dolžino, ime izdelka ali nadaljnjo obdelavo.

 

Visoka produktivnost na majhni površini

 

Druga prednost kombinacije svedra in žage je manjša izguba materiala in prenos le-tega iz enega stroja na drugega. S samo enim vhodnim in izhodnim delom, ki ga uporabljata oba stroja v CNC sistemu, je logistika v vaši delavnici enostavnejša, kar pomeni tudi samo eno nakladanje in razkladanje na in iz stroja ter posledično zmanjšano uporabo žerjava ali viličarja.

 

Pravi merilni sistem

 

Pri tesno povezani kombinirani liniji za vrtanje in žaganje je pomembno upoštevati vrsto merilnega sistema, logistiko in sortiranje izdelkov ter ravnanje s kratkimi izdelki. Izbira merilnega sistema je odvisna od posebnih zahtev in omejitev delavnice, v katero je vgrajen. Sama vrsta proizvodnje je pomemben dejavnik, saj so merilni sistemi lahko bolj primerni za serijsko proizvodnjo, kratke izdelke ali različne vrste profilov. Optimizacijo procesa je mogoče izvesti za površino, avtonomijo, čas obdelave, najmanjšo velikost izdelka in žaganje/vrtanje več plasti hkrati.

 

Kaj je CNC avtomatizacija?

 

Avtomatizacija preprosto pomeni zmanjšanje človeškega posredovanja pri procesu delovanja CNC stroja. Proizvodnja namreč vedno pomeni preplet ljudi, strojev in IT sistemov, ki morajo vsi delovati kot eno za najboljši rezultat. Pri kombinaciji vrtalnika in žage v CNC stroju je tudi avtomatizacija dosegla višjo stopnjo razvoja v CNC industriji.

 

Avtomatizacija fizičnega gibanja in operacij

 

Avtomatizacija fizičnega gibanja in operacij zahteva strojno opremo za avtomatizacijo, kot so roboti, tako da lahko sistem v praksi izvede načrtovano proizvodnjo (obdelavo). To se zgodi s prenosom obdelovalnih materialov ali z neposredno manipulacijo obdelovanca. Poleg tega lahko sistem upravlja tudi fizično gibanje rezalnih orodij in integracijo podpornih procesov, kot so odstranjevanje iglic, pranje, merjenje, označevanje … Pri kombinaciji vrtalnika in žage v CNC stroju avtomatizacija povzroča tudi zmanjšanje uporabe drugih delovnih strojev in delovne sile.

 

Pomembno je omeniti, da je mogoče načrtovanje proizvodnje in upravljanje virov avtomatizirati neodvisno od fizičnih operacij, vendar se največje koristi dosežejo le, če se združijo.

 

Zakaj so CNC stroji prihodnost

 

Čeprav CNC stroji obstajajo že nekaj časa, se vedno bolj izboljšujejo in dajejo neskončne možnosti za prihodnost proizvodnje. Proces kombinirane CNC obdelave je odlična rešitev, ki kaže, da je razvoj CNC strojev šele v začetni fazi in bo še naprej napredoval skupaj s preostalo tehnologijo.