Skip to main content
08.04.2022
Kategorija 1

Osnove vrtanja kovin

Vrtanje je poleg rezanja še en način obdelave kovine v končni produkt. Pri vrtanju v kovino nastajajo opilki, ki se umikajo navzgor in stran od konice svedra, ki vrta v kovino. To je uspešno, dokler opilki zaradi nezadostnega umika ali globoke vrtalne luknje le-te ne zamašijo. Pri tej težavi lahko pomaga vrtalna tekočina, poleg tega pa stroju podaljšuje tudi življenjsko dobo, saj ga hladi in maže. Hladilno sredstvo se lahko dovaja skozi luknje skozi votlo sredico svedra.

 

CNC vrtalni stroj

 

V obdelovalnih strojih z računalniškim krmiljenjem (CNC) se uporablja postopek, imenovan prekinjeno vrtanje. Tak način vrtanja namreč preprečuje nabiranje opilkov pri vrtanju globokih lukenj in s tem mašenje izvrtane luknje. Vrtanje vrtalnih strojev s prekinitvami vključuje vrtanje svedra delno skozi obdelovanec, največ petkratnega premera svedra, in ga nato umaknite na površino. To se ponavlja, dokler luknja ni končana.

 

Magnetni vrtalni stroj

 

Kadar obdelovalne kovine ni mogoče pripeljati do CNC stroja, se lahko uporabi magnetni vrtalni stroj. Podstavek omogoča vrtanje v vodoravnem položaju. Ti stroji se pogosto uporabljajo v gradbeništvu, proizvodnji, pomorski in naftni in plinski industriji. V naftni in plinski industriji se uporabljajo pnevmatski magnetni vrtalni stroji za preprečevanje isker, pa tudi posebni cevni magnetni vrtalni stroji, ki jih je mogoče pritrditi na cevi različnih velikosti. Stroji za vrtanje plošč za težke obremenitve zagotavljajo visokokakovostne rešitve v proizvodnji jeklenih konstrukcij, konstrukcij mostov, ladjedelnic in različnih področij gradbenega sektorja.

Poleg CNC in magnetnih vrtalnih strojev obstajajo še drugi tipi vrtalnih strojev, in sicer jermenski, zobniški, radialni, highspeed vario in flott vrtalni stroji. Vsak vrtani stroj je sestavljen iz več elementov, ki opravljajo vsak svojo funkcijo. Med pomembnejšimi elementi pa so tudi vrtalne enote z vrtalnimi svedri.

 

Vrtalni svedri

 

V preteklosti so se za vrtanje kovine uporabljali običajni suhi jedrni svedri HSS, ki so bili od leta 1988 naprej nadomeščeni z uporabo skoraj izključno samo s svedri z notranjo hladilno tekočino. Od leta 2004 naprej je postala možna uporaba svedrov iz karbidne trdine ali vrtanja z rezalnim telesom KSEM.

 

Vrtalna enota za svedre z notranjo hladilno tekočino ali svedre iz karbidne trdine

 

Odvisno od posebne uporabe v liniji za vrtanje s prekinitvami se uporabljajo od ena ali do tri vrtalne enote. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi vrtalne enote z menjalnikom orodja.

 

Vrtalne enote za svedre z notranjo hladilno tekočino

 

Za uporabo svedrov HSS z notranjo hladilno tekočino zadostuje vrtilna hitrost vrtalnega vretena do 800 vrtljajev/minuto in pogonska zmogljivost do 7,5 kw. Ta možnost je ekonomična in primerna za številne naprave. Za dobro hladilno mazanje na rezalnem robu svedra je potreben dovod hladilne tekočine z najmanj 6 bari moči stisnjenega zraka.

 

Vrtalne enote za svedre iz karbidne trdine KSEM ali svedre iz karbidne trdine

 

Za uporabo KSEM karbidnih svedrov ali trdnih karbidnih svedrov sta potrebna visoka vrtilna hitrost vrtalnega vretena in velika pogonska zmogljivost. Predpogoj je hitrost vrtenja več kot 2500 vrtljajev/minuto v kombinaciji z visokim navorom. Potrebni so tudi zelo stabilni stroji z dobrim vpetjem obdelovanca.

Nakup vrtalnega stroja je, sploh če razlik med njimi ne poznate dovolj dobro, lahko velik zalogaj. Pokličite nas in svetovali vam bomo glede na vaše potrebe po naših najboljših močeh.